top of page

Rectus diastasis, avagy a szétnyílt hasizom

Kiderült, hogy ezem is van, mert miért ne lenne? Megint egy olyan egészségügyi állapotot hozok nektek, ami nincs benne a köztudatban, pedig érinthet férfit és nőt egyaránt. A szétnyílt hasizom egy kicsit kellemesebb a legutóbbi témánknál, mivel lehet tudni mitől alakul ki, hogyan lehet diagnosztizálni és javítani rajta. Külön köszönet Eszternek, aki felhívta erre a jelenségre a figyelmemet - nélküle még mindig csak a hasi huplimon keseregnék!

Rectus diastasis

A szétnyílt hasizom (másnéven rectus diastasis vagy diasztázis) az az állapot, amikor az egyenes hasizmok közti kötőszövet (linea alba) megnyúlik, szétnyílik. Több fajtája lehet, attól függően, hogy a linea alba mely szakaszán van a szétnyílás.


Kiket érinthet?

  • Terhes nőket - Szerintem mondanom sem kell, hogy mekkora nyomás nehezedik a terhes nők növekedő pocakjában az izmokra és a szervekre. Ezt a nyomást súlyosbíthatja a természetes úton való szülés, meg megannyi tényező. Persze nem minden kismamánál alakul ez ki, nagyon sok befolyásoló tényezője lehet, de nem árt tisztában lenni a lehetőségével, mert sajnos erről körülbelül NULLA tájékoztatást fognak kapni az orvosoktól.

  • Sörhasú férfiakat - Bocsánat a jelzőért, de ugyanaz a logika a diasztázis kialakulásában nagy pocakú férfiaknál, mint a terhes nőknél.

  • Hasi műtötteket - Mondanom sem kell, hogy ha hosszában felvágják a hasat, ráadásul pont ott középen a linea albánál, akkor van esély a diasztázisra.

  • Bárkit, aki túlságosan megerőlteti magát, olyan gyakorlatokat végez az edzőteremben, amit nem kéne.


Miért fontos erről tudni?

Okozhat egészségügyi gondokat - mivel a hasizom szét van nyílva, nem tartja rendesen a belső szerveket, illetve nem ad kellő támaszt, nagyobb nyomást helyezve a gerincre. Vezethet gerincfájdalmakhoz, vizelési panaszokhoz, szoruláshoz, tartásbeli nehézségekhez.


Okozhat esztétikai panaszokat - Már vagy fél éve szültél, de még mindig nem ment le a terhespocak? Van olyan hasi dudorod, amitől sehogy nem tudsz megszabadulni (halló hupli!)? Amikor felülést végzel, furcsa módon kitüremkedik valami a hasad közepént, mint az Alien című filmben?


Szinte egy orvos se fogja felvetni a lehetőségét, ami elég szomorú például a terhes vagy műtött emberek esetében, ahol ez a veszély jelentősen fennáll. Sajnos ma már érdemes az öndiagnosztikára hagyatkozni, és magunknak megoldást keresni.


Honnan tudom meg, hogy szétnyílt a hasizmom?

A diagnosztika elég egyszerű. Feküdj le a hátadra, a térdeket húzd fel, talpak a talajon. A nem domináns kezed rakd a tarkód alá, majd emeld fel a felsőtested - mintha egy mini préselést csinálnál. Fontos, hogy ne erőlködj, nem kell a hasizmod összefeszíteni, ez most nem a konditerem, csak lazán!


A szabad kezed érintsd a hasra merőlegesen, kb a köldöknél, ujjak lefele. Általában elég jól ki lehet tapintani hol kezdődnek az izmok, és az ujjak segítségével meg tudod mondani körülbelül hány ujjnyi a nyílás.


Mutatom a helyes kéztartást, mert leírva nem mindig jön át (lapozz a rossz technikáért):

A vizsgálat helytelen módja az, ami a második képen van, ahol a linea alba vonalára helyezik a 4 ujjat. Ebből se a diasztázis súlyosságát, se a szélességét nem lehet megtudni.


Ugye leírtam már, hogy én Eszternek hála már gyanakodtam a diasztázisra, mivel van egy huplim, amiről nem tudni semmit. Elmondtam az aggodalmamat a nőgyógyászomnak, ő kedvesen megvizsgált, azt mondta hogy szerinte diasztázisom van, de inkább kérdezzem meg a sebészemet.

Megkérdeztem a sebészemet, ő azt mondta, szerinte nincs diasztázisom, de ne is aggódjak, mert majd szépen megcsinálja a hasamat.

Mi lehetett a két vizsgálat között a különbség?

A KÉZTARTÁS. A sebészem a második kép szerint vizsgált meg.


Hogyan lehet rajta javítani?

Természetesen kerestem-kutattam a témában. A fogalom meghatározását megannyi helyen leírták, meg azt a tanácsot is, hogy keressek fel egy szakembert. Ez persze nem olyan egyszerű.


Mindenhol leírták, hogy gyakorlatokkal lehet rajta segíteni, példákat említve. A Pinterest tele van diasztázis gyakorlatokkal - igenám, csak miután eljutottam egy megbízható szakemberhez, kiderült, hogy ezeknek a gyakorlatoknak a többsége NEM AJÁNLOTT. Nem lehet olyan gyakorlatokat végezni, ami csak és kizárólag a hasizmokat dolgoztatja, például felülések, csónakpóz, lábemelések, ésatöbbi ésatöbbi.


Két lehetőség van:

  1. Plasztikai műtét - a linea albát össze lehet húzni, de őszintén szólva nem vagyok a kés alá fekvés nagy rajongója (vajon miért)

  2. Torna - folyamatos tornával először csökkenteni kell a szétnyílás mértékét, majd ha elért egy bizonyos biztonságos szélességet, lehet hasizomra dolgozni, hogy leadjuk a pocakot. Én egyetlen megbízható tornát találtam, a Love Your Belly tanfolyamot.

A Love Your Belly tanfolyam személyes találkozáson alapul, ahol az instruktor leméri (az ujjaival és egy spéci eszközzel is) a szétnyílás mértékét, majd annak megfelelően kapsz egy feladatsort. A torna első szakaszában a nyílás mértékét csökkentjük otthoni tornával, majd ha eléri a biztonságos szélességet, kezdődhet az erősítés. Én jó szívvel tudom ajánlani, nagyon alapos, és már klinikailag igazolt módszer!

Én 4 ujjnyi szétnyílással kezdtem, és három hétre rá ez lement 2 ujjnyira! Sajnos kiesett utána nekem egy hét torna (begörcsölt a hasam, persze azt hittem megint mentőt kell hívni, de szerencsére elmúlt), úgyhogy most pótolnom kell a kihagyott időszakot, és nemsokára kezdhetem az erősítést.

(Ez amúgy nem szponzorált tartalom, a saját tapasztalataimat írom le.)


Amit még fontos tudni

Sajnos a diasztázis soha nem fog meggyógyulni rendesen. A linea alba nem izom, nem regenerálódik, így ha már kialakult ez az állapot, csakis folyamatos tornával lehet sakkban tartani. A has állapota elérheti az optimálist, az izmok fognak tartani, sőt, még kockás is lehet a has.


DE! Mivel nincs teljes felépülés, ezért

  • ha abbahagyod a tornát, újra szét fog nyílni;

  • ugyanúgy kerülni kell bizonyos gyakorlatokat, amik csak a hasizmot dolgoztatják (tanfolyamon megtanítják);

  • mindig vigyázni kell az emeléssel, nehogy megint szétnyíljon vagy sérvet kapj (ez kölönösen mámoros a kismamáknál, akiknél ott a gyerek és állandóan emelgetni kell - erre is van külön technika, nem lehet akárhogyan emelni!)


Én óva intenék mindenkit a neten található random gyakorlatoktól, illetve az olyan sarlatánoktól, akik neten árulják az okosságaikat személyes találkozó nélkül, mert sajnos van ilyen is.


Csináltam a torna első napján "előtte" képet, hogy majd mutathassam az "utána" eredményt is!

1 371 megtekintés0 hozzászólás

Friss bejegyzések

Az összes megtekintése
bottom of page